1 1/4 liter tej 1 vaníliarúd 30 dkg friss vagy felengedett mélyhűtött eper 4 tojás Ízlés szerint édesítőszer 1 csomag vaníliás vagy epres pudingpor 1 citrom
Egy fazékban összeforraljuk a tejet a félbevágott vaníliarúddal, és 20 percre félretesszük. Ennyi idő alatt a tej átveszi a vanília aromáját. Amikor ez megtörtént, kiszedjük belőle a rúddarabokat. Félbevágjuk a megmosott, kicsumázott epret, és össze turmixszoljuk a vaníliaízű tej egyharmadával. Azért csak ennyivel, mert a maradék tejben főzzük majd ki a habgaluskákat. A kész epres turmixot félretesszük, és szétválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjékből habot verünk két lépésben: először csak addig, amíg kialakul a lágy hab, aztán beleszórjuk az édesítőszert, és ezután kemény habbá verjük. Hideg vízzel kiöblítünk egy közepes méretű fazekat, és felforraljuk benne a halványsárga, vaníliás tejet. Ha már rotyog, takarékra állítjuk a lángot, és tojáshabból evőkanálnyi adagokat szaggatunk bele. Mindkét oldalukon kb. 1-1 percig főzzük, majd szűrőlapáttal kiszedjük, és félretesszük őket. Arra mindvégig ügyeljünk, hogy egyszerre csak annyit főzzünk ki, amennyi a túlzsúfoltság veszélye nélkül belefér a fazékba. Amikor az összes habgaluska kifőtt, elzárjuk a fazék alatt a gázt, és a vaníliás tejhez öntjük az epres turmixot. Ezután a tojás sárgákat meg a pudingport kézi habverővel összedolgozzuk, és apránként annyit kanalazunk hozzá a meleg, epres-vaníliás tejből, hogy a tojásos keverék meglangyosodjon. Ezt átöntjük a fazékba, és gyenge lángon kézi habverővel kevergetve besűrítjük az epres madártejet. Ezután már csak a megmosott citrom héját reszeljük a madártejhez. Kiszedjük tálkákba, és ha már teljesen kihűlt, tálalásig betesszük a hűtőbe.